Smart rekrytering stärker företag och lönsamhet

26 januari 2018

Det gäller att komma på knepet. Kompetensförsörjning i bygg- och anläggningsbranschen är en allt större utmaning för att många företag ska växa och utvecklas. Golvspecialisten Linotol använder nya grepp för att attrahera unga, välutbildade och konkurrenskraftiga medarbetare.

Utgångspunkten är att se helheten. Att bygga ett golv kräver normalt flera olika entreprenörer. Linotol har satsat på att ha alla kompetenser under ett och samma tak; konstruktion och gjutning av betonggolv, slipning, design, plattsättning, beläggning, underhåll och entrézoner. Som grädde på moset har man dessutom egna konstruktörer och ingenjörer.

– Konkurrensen om arbetskraft har ökat. Därför måste vi vara kreativa för att locka nya duktiga medarbetare, säger vd Michael Larsson.

Teamet anställer

Inom Linotol låter man ingenjörsteamet självt anställa nya medarbetare. På så vis finns det stora möjligheter att samarbetet i teamet fungerar även när nya kommer och gamla slutar. Den som anställs har också haft möjlighet att känna på atmosfären i teamet för att ta ställning till om den känns rätt.

– Jag brukar sitta med på första mötet utan att säga ett ord. Sedan är det teamet självt som fortsätter anställningsprocessen, säger Michael Larsson.

– De flesta ingenjörer är i åldern 24 till 30 år. De har hela livet framför sig; bygga hus, skaffa familj och göra karriär. Jag vill att de ska vara i en organisation där de kan umgås och få utbyte – både privat och professionellt – av varandra.

– För oss äldre handlar det mycket om att våga släppa taget. Vår yngsta affärsområdeschef är 28 år. Det är jag både glad och stolt över.

Forskning och utveckling

Naturligtvis handlar kompetensförsörjning även om många fler ingredienser. Linotol arbetar uppsökande på universiteten och deltar exempelvis i ingenjörernas arbetsmarknadsdagar. Linotol anordnar Linotoldagar och branschevent med senaste nytt inom forskning och utveckling i branschen. Men kanske viktigast av allt: Linotol är noga med att hålla vad företaget lovar.

Två års inskolning

– Nästan alla säger att nyanställda ska få kompletterande internutbildning när de anställs. Men unga människor tar reda på om det verkligen är sant eller inte innan de tackar ja till ett jobb. På många företag kommer verkligheten ikapp långt tidigare än utlovad.

– Hos oss har vi alltid två års inskolning innan man går ut på fältet som projektledare. En del vill vara kvar på kontoret för att fortsätta arbeta med kalkyler och ritningar. Huvudsaken är att vi får rätt person på rätt plats.

Trygg arbetsgivare

Linotol är en trygg arbetsgivare med verksamhet sedan 1929. Företaget har under de senaste tre åren mer än fördubblat sin omsättning, från knappt 250 miljoner till en prognos för innevarande år på drygt 500 miljoner.

Det ser inte ut att vara någon hejd på utvecklingen. Order strömmar in och nya marknader öppnar sig. Linotols personalstyrka består idag av ett 30-tal tjänstemän och cirka 150 kollektivanställda fördelat på Sverige, Danmark och Norge.

– Vi växer för att vi är ett personligt företag. Vår idé handlar om ´business is local´, affärer är lokala, och det ger resultat. Enbart under de senaste åren har vi öppnat flera nya kontor för att komma närmare kunden, avslutar vd Michael Larsson.

Kontakt

Linotol levererar golvlösningar – för kommersiellt, offentligt och industriellt bruk samt för större bostadsprojekt. Omfattar nyproduktion, reparation och underhåll av golv. Linotol verkar i Sverige, Danmark, Norge och har kontor i Norrköping, Stockholm, Göteborg, Alingsås, Malmö och Middelfart, Danmark. Bolaget är den enda aktören i Skandinavien som arbetar med hela spektrat av lösningar, från golvkonstruktion till alla typer av ytbeläggningar.

Linotol har sju affärsområden: Armerad betong, Betonggolv & Konstruktioner, Designgolv, Fogfria golv, Klinkergolv, Entregolv samt Underhåll golv. Linotol har 200 anställda och omsätter 620 miljoner.

Nyheter & pressmeddelanden

2020-06-29 Nyhet

Grattis Michael “Lalle” Larsson till årets Företagare 2020! Juryns motivering: ” På stabil grund sedan…

2020-05-20 Pressmeddelande

Linotol deltar i ett SBUF-projekt (Svenska Byggbranschens utvecklingsfond) tillsammans med Luleå Tekniska Universitet, Betongindustri, Skanska…

2020-05-11 Nyhet

Linotol arbetar systematiskt med att tillfråga kunden om vad man tycker om bland annat genomförda…

Fler nyheter