Linotol bakom Sveriges ljusaste betonggolv

18 september 2018

Sveriges ljusaste betonggolv finns i Lindbäcks fabrik på Haraholmen utanför Piteå. Lindbäcks spar energi och det pratas om revolution.

Lindbäcks fabrik är Europas modernaste för produktion av flerbostadshus. Här ska produceras 1 600 lägenheter per år i 40 stationer som binds samman i ett enda löpande band som är på 250 meter. Hela fabriken inklusive biytor är på 42 000 kvadratmeter. Hela produktionslinan vilar på ett betonggolv som är gjutet i 28 gånger 28 meter stora plattor.

Då betonggolvet är så ljust kommer man kunna spara energi eftersom man kan styra belysningen på ett annat sätt. En annan viktig effekt är att de anställda upplever lokalen väldigt ljus och fin.

Totalentreprenör är Peab och golventreprenör har varit Linotol som underentreprenör åt NYAB Sverige. Golvet är stålfiberarmerat och i betongreceptet är krympreducerare tillsatt för att minimera risken för krympsprickor. Gjutning skedde för hand med pump och likaså hårdbetongströ.

— Flertalet av etapperna låg runt 900 kvadratmeter men det hände rätt ofta att våra mångårigt yrkeskunniga betonggjutare nådde upp till 1 600 kvadratmeter per dag, säger Einar Sundeborn, entreprenadingenjör Linotol.

I delarna av lokalen där det förekommer mycket trafik har en sinusformad dilatationsfog valts.

— Eftersom hjulen alltid har kontakt med golvet vid passager över fogen minskas slagen, som blir större om en helt rak fog använts. Detta bidrar till mindre slitage på truckarna samt en bättre arbetsmiljö för förarna, säger Einar Sundeborn

I projektet sysselsatte Linotol cirka tio man kontinuerligt.

Kontakt

Pether Skoglund

Marknadschef
 

Linotol levererar golvlösningar – för kommersiellt, offentligt och industriellt bruk samt för större bostadsprojekt. Omfattar nyproduktion, reparation och underhåll av golv. Linotol verkar i Sverige, Danmark, Norge och har kontor i Norrköping, Stockholm, Göteborg, Malmö och Middelfart, Danmark. Bolaget är den enda aktören i Skandinavien som arbetar med hela spektrat av lösningar, från golvkonstruktion till alla typer av ytbeläggningar.

Linotol har sju affärsområden: Betonggolv & Konstruktioner, Parkeringshus, Designgolv, Fogfria golv, Klinkergolv, Underhåll golv och Entrézoner. Linotol sysselsätter cirka 180 personer och beräknar omsätta 550 miljoner 2018.

Nyheter & pressmeddelanden

2019-09-04 Nyhet

Linotol, som firar 90 år, genomför i höst Linotoldagen i sex städer, nämligen i Umeå…

2019-06-24 Nyhet

För NCC och Region Skåne ska Linotol utföra betongarbeten och betonggolv vid Lunds nya spårvagnsdepå….

2019-06-11 Nyhet

Som en av tre personer i Sverige är Kevin Cicek nominerad i 2019 års prestigefyllda…

Fler nyheter