Reportage i Dagens Industri

26 mars 2019

NORRKÖPING

Gasellpriset 2016 var inte peaken. Med klara tillväxtmål, en chef för varje nisch och genom att låta ingenjörerna sköta rekryteringen fortsätter Linotol att golva branschen.”För oss äldre är det nyttigt att släppa taget”, säger vd:n Michael Larsson.

När golventreprenadbolaget Linotol bjuder in till rekryteringssamtal sitter ofta vd:n Michael Larsson med på mötet. Men han gör det utan att säga ett ord. “Jag hälsar de sökande välkomna men sedan är det ingenjörsteamet som sköter anställningsprocessen. Jag lägger mig inte i utan litar på att respektive affärsområdeschef gör rätt utvärdering. “För ett par år sedan tog företagsledningen beslutet att samtliga projektledare inom Linotol skulle vara ingenjörsutbildade. För varje affärsområde – åtta stycken totalt – rekryterades en chef med specialistkompetens inom sin respektive nisch.

“Normalt har företag en utvald rekryterare, men här har vi ingen overheadperson som ‘kastar in’ människor. De flesta av våra ingenjörer har inte fyllt 30. För oss är det viktigt att de ska vara i en organisation där de kan umgås och få utbyte av varandra. Och för oss äldre handlar det om att våga släppa taget”, säger Michael Larsson. Rekryteringsbiten har varit högprioriterad sedan 2012 då han tillsammans med övriga delägare bestämde sig för att strukturera upp bolaget. “På den tiden var Linotol ett traditionellt enmansdrivet bolag utan struktur- eller organisationstänk. Genom att rekrytera en affärsområdeschef till varje område och bygga en organisation kring våra olika nischer visste vi att det fanns marknadsandelar att ta”, säger Michael Larsson. De senaste sju åren har antalet tjänstemän ökat från tio till 54 personer. “För oss har det handlat om att hela tiden ligga steget före, att alltid ha en medarbetare ‘för mycket’. På så sätt riskerar man inte att hamna på andraserven och tvingas springa för att reda ut problem. Om det finns någon som kan hjälpa till blir arbetsmiljön och arbetstempot lugnare”, säger Michael Larsson.

Linotol, som 2016 var ett av 17 Gasellföretag bara i Norrköping, är verksamt i Sverige, Norge och Danmark, sysselsätter drygt 200 personer och har gått från 165 miljoner kronor till en prognos på 650 miljoner kronor i omsättning sedan 2012. “Vi har jobbat hårt för att komma upp i omsättning och det är först i år vi på allvar har börjat titta på lönsamhetsbiten. Nu ska vi bli noggrannare i inköp och utförande och satsar på att nå vårt lönsamhetsmål på sex procent” säger Michael Larsson.

Bolaget arbetar med golv i alla möjliga former – från betonggolv och designgolv till klinkergolv och entrézoner – och hade exempelvis ett finger med i spelet när Tele2 Arena i Stockholm, Rustas centrallager i Norrköping och Lidls centrallager i Örebro byggdes. Men enligt Michael Larsson är det inte svårt att konjunkturbedöma trots att företaget jobbar så brett. “De närmaste fem åren ser vår tillväxt ut att följa internethandeln, mycket tack vare att vi bygger många lager åt dem. Så länge de har en uppåtgående trend har även vi detsamma. Vi är inte heller så beroende av att det börjar bli oroligare på bostadsmarknaden. När den delen dippar så stimulerar staten infrastrukturen istället.” Det är också huvudanledningen till att Linotol nu förstärkt med affärsområdet armerad betong inom infrastruktur, där företaget utför formning, armering och gjutning av broar, tunnlar, kajer och depåer.

Det senaste året har Linotol haft uppdraget att utföra all platsgjuten betong vid Kärråkra Tågdepå i Hässleholm. Tågdepån, som ska bli Sveriges modernaste, ska serva och underhålla drygt 110 Öresundståg med allt från reparation, städning till hjulsvarv och verkstad. “Det rör sig sammanlagt om cirka 12 000 kubik betong. Det motsvarar ungefär 20 stycken fyllda 50-metersbassänger på ett badhus.” 70-miljonersuppdraget, som är klart i april, är det största i Linotols historia. “Vi har redan flera liknande förfrågningar. Vi ser en framtid i det, och nu har vi erfarenheten och storleken på koncernen att vi kan titta och räkna på den typen av stora betongprojekt”, säger Michael Larsson.

Han blev, om uttrycket tillåter, golvad av branschen 2005 – men har som entreprenör varit med att driva upp många bolag genom åren, främst inom städsektorn. “Drivkraften hämtar jag från idrotten; Som fotbollsspelare i Sylvia (på tidigt 90-tal) vek jag aldrig ner mig och spelade alltid uppoffrande. Så är min ‘spelstil’ som företagare också. När jag går till jobbet vill jag alltid göra något som är lite bättre än vad jag gjorde igår.”

HENRIK LENNGREN
henrik.lenngren@di.se
070-891 98 06

Kontakt

Linotol levererar golvlösningar – för kommersiellt, offentligt och industriellt bruk samt för större bostadsprojekt. Omfattar nyproduktion, reparation och underhåll av golv. Linotol verkar i Sverige, Danmark, Norge och har kontor i Norrköping, Stockholm, Göteborg, Alingsås, Malmö och Middelfart, Danmark. Bolaget är den enda aktören i Skandinavien som arbetar med hela spektrat av lösningar, från golvkonstruktion till alla typer av ytbeläggningar.

Linotol har sju affärsområden: Armerad betong, Betonggolv & Konstruktioner, Designgolv, Fogfria golv, Klinkergolv, Entregolv samt Underhåll golv. Linotol har 200 anställda och omsätter 620 miljoner.

Nyheter & pressmeddelanden

2020-01-16 Nyhet

För beställaren Sbt Sverige AB ska Linotol Armerad Betong gjuta skyltfundament i huvudtunnlarna som kommer…

2019-12-20 Nyhet

https://www.youtube.com/watch?v=py77_inqmq8  

2019-12-05 Nyhet

Rusta satsar på utbyggnad av centrallagret med ytterligare 69 000 kvadratmeter. För byggherre Rusta F4…

Fler nyheter