Linotol tar ett helhetsansvar när Rustas centrallager byggs ut

28 oktober 2020

Linotols uppdag att producera 69 000 kvadratmeter golv för Rustas centrallager i Norrköping fortskrider. Uppdraget består i att gjuta samtliga betonggolv till den omfattande tillbyggnaden. Genom att kombinera stålfiberarmering med nätarmering säkerställer Linotol att Rustas nya logistikfastighet tål hög belastning.

–Tidsplanen håller ännu så länge, även om det förstås är en utmaning att gjuta betonggolv i en lagerfastighet som ska tåla höga laster och dessutom byggts på pålad grund. Vi har nått ungefär halvvägs med vårt arbete och gjuter drygt 1400 kvadratmeter golv per dag, säger Wiktor Holstenson, entreprenadchef på Linotol.

För att klara den belastning som golvet kommer att utsättas för gjuts en kombinationsarmerad betongplatta med såväl stålfiberarmering som nätarmering för att golvplattan ska klara trycket. Rustas viktigaste krav är att golven ska vara sprickfria, beständiga och dammfria. Linotol använder sig här av ett mobilt blandningsverk, vilket innebär att all betong blandas ute på byggarbetsplatsen. Det spar tid och bidrar dessutom till en förhöjd betongkvalitet.

–I det här projektet tar vi ett helhetsansvar som inkluderar såväl projektering som utförande. Ofta anlitas en extern konstruktör som genomför projekteringsarbetet, men genom att hantera det i egen regi så kan vi använda oss av vår expertis även i valet av material och arbetsmetod. Vi vet av erfarenhet vilket utförande som är mest effektivt utifrån de specifika förutsättningarna och kraven i varje projekt. Allt fler byggherrar efterfrågar aktörer som kan ta ett helhetsansvar för såväl projektering och utförande, det är något som säkerligen kommer att öka framöver, säger Wiktor Holstenson.

Linotol har lagt platsgjutna betonggolv i samtliga etapper av Rustas centrallager, med start 2015 när den första etappen stod klar. Det pågående projektet planeras vara klart i november.

Kontakt

Linotol levererar golvlösningar – för kommersiellt, offentligt och industriellt bruk samt för större bostadsprojekt. Omfattar nyproduktion, reparation och underhåll av golv. Linotol verkar i Sverige, Danmark, Norge och har kontor i Norrköping, Stockholm, Göteborg, Alingsås, Malmö och Middelfart, Danmark. Bolaget är den enda aktören i Skandinavien som arbetar med hela spektrat av lösningar, från golvkonstruktion till alla typer av ytbeläggningar.

Linotol har sju affärsområden: Armerad betong, Betonggolv & Konstruktioner, Designgolv, Fogfria golv, Klinkergolv, Entregolv samt Underhåll golv. Linotol har 200 anställda och omsätter 620 miljoner.

Nyheter & pressmeddelanden

2021-01-11 Nyhet

Nu söker Linotol Golvteknik förstärkning till sitt team. Som medarbetare hos oss kommer du att…

2021-01-04 Nyhet

Linotol kommer att deltaga i den tekniska kommittén SIS Svenska Institutet för Standarder TK-556 Betongkonstruktioner…

2020-12-18 Nyhet

Linotol Armerad betong ska för byggherren Hemsö och beställare OLJIBE utföra gjutningar till nybyggnationen av…

Fler nyheter